Vanhat hirsiaitat on saanerattu ravintola ja kahvio palveluja ajatellen, alkuperäinen aittaryhmä on katkaistu keskeltä ja väliin on rakennettu nykyaikainen laitoskeittiö. Pituutta rakennuksella on 22 metriä ja neliöitä n. 100, yläkertaan valmistuu myös yöpymistilat noin kymmenelle henkilölle. Kartanon päärakennuksessa on kaksi kamaria joissa molemmissa on pönttöuunit. Isoon pirttiin on myös muurattu vanhanajan tyylinen uuni ja hella. Olemme ottaneet vahvasti huomioon esteettömyyden, koko piha- alue on laatoitettu, loivat luiskat terasseille mahdollistavat myös pyörätuolia käyttävälle esteettömän pääsyn myös ravintolan puolelle. Kesäisin piha- alueella on käytössä 40 neliön juhlateltta, mihin voidaan järjestää myös ruokailuja.

pihapiiriä
 

Keittiö

Aittarakennuksessa sijaitsevaan keittiöön on muurattu iso leivinuuni ja vanhanajan hella. Keittiö on varustettu nykyaikaisella keittiölaitteilla sekä tehokkaalla poistoilmakoneella ja tuloilmalaitteella. Keittiössä on myös kaappitilaa runsaasti ja ruokailuvälineitä löytyy tiloista suurellekkin ryhmälle.

keittiö
 

Ravintola- ja kahviotilat

Elmerin kartanon ravintola on intiimi ja tunnelmallinen ruokailupaikka on 24 henkilölle. Tunnelmallisen ravintolan seinät on verhoiltu "tuppeensahatulla" leveällä haapalaudalla, seinät ja katto ovat saaneet hillityn lämpöisen puna/ oranssin öljyvahavärin. Seinien verhoilussa käytetyt kookkaat haapatukit löytyivät kotikunnasta ja ne on tuppeensahattu Siikajoella, jonka jälkeen ne on hiottu Louhualla.

Päärakennuksen sininen pirtti on saanut nimen hennon sinisestä öljyvahaväristä, millä laudalla verhoillut seinät on käsitelty. Sininen pirtti on saanut vanhanajan tyylisen uunin, jonka väri on siniharmaa ja uunin sivustalla on myös vanhan- ajan hella paistouunilla. Pirtin isosta pääty ikkunasta ja saunan edustalla olevalta terassilta on esteetön näkymä merelle. Siniseen pirttiin tulevan kahvion rakentaminen ja viimeistely on vielä kesken ja sitä jatketaan kun talous sen sallii.

Suuri n.160 neliön terassi sijaitsee pirtin ja saunan kulmauksessa, jatkuen perinnetalon meren puolella koko pituudelta. Pitempään jatkunut länsituuli ja myrskyt tuovat ulapalta suolaista vettä rantaan, aistit suolan tuoksun terassille asti. Oman tunnelman luo myrskyt vaahtopäineen, kuulet meren pauhun, näet vaahtopäät ja aistit suolan tuoksun. Mitä kovempi myrsky, sitä enemmän purjeita vilahtelee horisontissa, harrastajia tulee Oulusta, Raahesta ja lähialueilta.

ruokailutilat
 

Sauna

Vanha savusauna on siirretty ja kengitetty uuteen paikkaan, alkuperäinen sijainti oli sisääntulotien oikealla puolella tontin itäsivulla. Katto ja pukuhuone purettiin ja kehikko siirrettiin lähemmäs merenrannan suuntaan. Kiitos Majavan Eerolle! Taitavan "ookkerilla" hirsikehikko puomin nokassa pujottelun jälkeen löysi sauna paikkansa valmiiksi valetun sokkelin ja lattian päältä. Saunaan rakennettiin uusi pukuhuone, katto ja istutettiin puulämmitteinen kiuas vanhoista tiilistä muratun piipun kylkeen. Vanhassa savusaunassa aistii vuosisadan savun ja tervan tuoksun, eikä löylyissä ole noitumista. Vanhan kiukaan alta löytyi myös myllyn kivi, joka on nyt nähtävissä päärakennuksen edustalla olevalla viheralueella.

savusauna