Elmerin kartano tarjoaa vanhan ajan upeassa miljöössä asiakkailleen loistavat puitteet erilaisten kokousten, häiden, sukujuhlien, ym. pitopaikaksi. Kotiseututyön tukeminen erimuodoissa, tapaamisia kyläläisten kanssa, teemana esim. meri, suolan ja tervan tuoksua, rupattelua, savukalaa, saunomista. Tarkoituksemme on järjestää 2013 alkeaen perinteiset tuulijuhlat, venetsialaiset sekä siikamarkkinat. Palaute teiltä auttaa kehittämään toimintaamme.

Harrastukset

Elmerin kartanon lähialue tarjoaa harrastus mahdollisuuksia laidasta laitaan. Surffaus ja purjelautailu vedet pohjois-suomen parhaat sekä hyvät pilkkivedet. Lintuharrastajien suosima bongaus kohde, laajojen linnustojen takia.

hiekkadyynit
 

Tauvon lintuasema

Tauvon lintuasema toimii muuttavan ja pesivän linnuston tutkimuspaikkana. Suomessa on 13 vastaavaa lintuasemaa. Asemarakennukset omistaa Oulun luonnonystäväin yhdistys ry. Maaperä on metsähallituksen omistama. Asemalla on tutkittu lintuja vuodesta 1965. Pääpaino on ollut muuttavien lintujen rengastamisessa ja havainnoinnissa. Pesivää ja levähtelevää linnustoa aseman vierellä Ulkonokalla on seurattu.Myös muu biologinen tutkimus, erityisesti maankohoamisrannan kasvillisuuden selvitys, on aina ollut osa aseman toimintaa.

Linnuston erikoispiirteet

  1. Alkukeväällä isojen lintujen (isot pedot, kurjet, joutsenet jne) näkyvää muuttoa.
  2. Loppukeväästä – alkukesästä hyönteissyöjien ( erityisesti pajulintu ) muuttoa ja rengastusta
  3. Kesällä ns. välimuuttoa ( rastaiden ja peippolintujen liikehdintää juhannuksen jälkeen aina elokuun alkuun ).
  4. Syksyisin Ulkonokka on Perämeren parhaita muuttokahlaajien levähtelypaikkoja.
  5. Syksymmällä Tauvo on erinomainen vaelluslintujen muutto- ja rengastuspaikka.

Tauvonniemen eteläosissa on kuivien mäntykankaiden keskellä reheviä lintujärviä ja– lampia. Tauvon alueella pesii 93 lintulajia, mutta kun otetaan huomioon mahdollisesti ja todennäköisesti pesivät lajit, niin Tauvossa voi pesiä 169 lintulajia.